Mämmenkylän historiaa

Vanhin asutus Ääneseudulla on vuodelta 1544, kun alueelle asettui pälkäneläinen Niilo Mämme. Hänen mukaansa myös Mämmenniemi sai nimensä. Mämmenniemen talosta lohkaistiin vähitellen kaikki kylän talot ja myöhemmin Mämmen-taloa hallitsivat Kautot, joiden juuret ovat Ruovedellä.

Tyttöjensaari on Äänekoskella Mämmenniemen ja Ruotinrannan välillä Keiteleen Ristiselällä sijaitseva pieni saari. Vanha tarina kertoo, että sinne olisi aikanaan ajautunut kahden tytön vene, joka myöhemmin karkasi tytöiltä ja he jäivät saareen vangeiksi. Ilman ruokaa toinen tytöistä menehtyi, toisen saaresta pelasti Mämmen talon isäntä Juho Matinpoika Kautto.

Tarinan mukaan aateliset tytöt olisivat paenneet Ranskasta isäänsä, joka aikoi naittaa toisen sisaruksista iäkkäälle aatelismiehelle. Pakomatkallaan sisarukset tulivat Suomen sisämaahan ja saivat kalamajan asunnokseen. Keiteleen saareen he joutuivat epäonnisella kalamatkallaan. Tyttöjen saaresta ja sinne joutuneista sisaruksista Anna ja Judith Moras'sta on aikojen kuluessa esitetty monenlaisia kertomuksia. Eräässä niistä tytöt mainitaan ranskalaisperäisen Moras'in aatelissuvun jäseniksi ja toisen mukaan heidät liitetään Virossa vaikuttaneeseen aatelissukuun. Väitetään myös selvitetyn, että tytöt olisivat olleet venäläistä syntyperää ja alkujaan kasakoiden jälkeläisiä.

Anna Margatera Moras avioitui pelastajansa Juho Matinpoika Kauton kanssa ja tuli siten 1600- ja 1700-lukujen vaihteessa Mämmen taloon emännäksi. Vuonna 1765 Anna Margatera Moras kuoli 83-vuotiaana Laukaassa ja oli Kauttojen laajan suvun kantaäiti.

Mämmensalmella aloitti toimintansa vuonna 1904 lossi, josta tuli myöhemmin merkittävä osa nelostietä. Kapulalossin veto vei 15 minuuttia yhdellä vetäjällä, joten kulkijat tarttuivat mielellään itse vetokapulaan matkaa jouduttaakseen. Olympiavuonna 1952 lossi uusittiin, mutta jo vuonna 1956 toiminta lopetettiin ja uusi nelostie sekä silta rakennettiin nykyiselle paikalleen.

Mämmenniemessä pidettiin kesäjuhlat 1930-luvulla. Se on ollut myös kisakeskuskin, kun 1950-luvulla järjestettiin ravit jäällä.